Plugins

Top 12 gratis WordPress plugins

Plugins zijn onmisbaar bij het bouwen van een WordPress website. Ze voegen functionaliteit toe. De toepassing kunnen heel algemeen zijn, maar ook zeer specifiek. Er zijn meer dan 40.000 plugins, waarvan het gros niet uniek is. Daarom loont het de moeite om te onderzoeken welke plugin het meest geschikt is voor een gegeven toepassing. Dit zijn de top 12 gratis WordPress plugins:

Plugins​

Top 12 gratis WordPress plugins

Plugins zijn onmisbaar bij het bouwen van een WordPress website. Ze voegen functionaliteit toe. De toepassing kunnen heel algemeen zijn, maar ook zeer specifiek. Er zijn meer dan 40.000 plugins, waarvan het gros niet uniek is. Daarom loont het de moeite om te onderzoeken welke plugin het meest geschikt is voor een gegeven toepassing. Dit zijn de top 12 gratis WordPress plugins:

1. Elementor

De populairste page builder van het moment is ‘Elementor page builder’. Met Elementor ontwerp je veelzijdige pagina-elementen. Deze kun je vervolgens makkelijk positioneren en eventueel van de ene naar de andere plek slepen. Er is ook een catalogus met templates. De meeste templates zijn niet heel bijzonder, maar er zitten pareltjes tussen. Het grote voordeel van de elementen is dat ze tot in detail kunnen worden aangepast, waardoor ze geschikt zijn voor elke website. Bovendien werkt Elementor goed samen met alle andere plugins in deze lijst. N.B. deze pagina is ontworpen met Elementor.

2. Yoast SEO

Met Yoast kun je elk artikel en elke pagina optimaliseren voor Google. Yoast geeft suggesties voor optimalisaties. Deze komen onder elke pagina te staan. De indicatoren kleuren rood, groen of oranje. Zo zie je in een oogopslag hoe de pagina ervoor staat. Het systeem is overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en de suggesties zijn behulpzaam.

3. WPForms

Met WPForms voeg je allerlei formulieren toe aan je website. Deze bestaan uit verschillende invoervelden, zoals een e-mailadres, naam, multiple choice of dropdown. WPForms is minder populier dan ‘Contact Form 7’, maar biedt meer functionaliteit en werkt beter samen met veel thema’s. Bovendien is WPForms gebruiksvriendelijker.

4. Styler for WPForms

Styler for WPForms is een relatief onbekende plugin, maar doet precies wat je denk dat het doet. Via de customizer kun je elk visueel detail van een WPForms-formulier aanpassen, zodat het formulier naadloos aansluit bij het ontwerp van je website.

5. myStickymenu

myStickymenu is een plugin voor een ‘plakkend menu’. Een dergelijk menu blijft zichtbaar tijdens het scrollen, zodat de bezoeker niet opnieuw naar boven hoeft te scrollen om het menu te kunnen gebruiken. Het werkt via de ‘class’ van het menu-element. Deze is te achterhalen via de inspector in bijvoorbeeld Google Chrome (met rechtermuisknop ‘inspect’ op menu klikken). Vervolgens vul je deze class in bij de instellingen van de plugin en klaar.

6. Really Simple SSL

Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) garandeert een veilige verbinding. Een dergelijk certificaat is te herkennen aan de letters in het begin van de URL; ‘https’ geeft aan dat een website in het bezit is van een SSL-certificaat en dat heeft een positieve invloed op de vindbaarheid in Google. Een dergelijk certificaat kun je aanvragen bij je hosting-provider. Bouman Design biedt standaard SSL-certificaten aan. Met de plugin ‘Really Simple SSL’ wordt het certificaat automatisch geïnstalleerd.

"WPForms is minder populier dan ‘Contact Form 7’, maar biedt meer functionaliteit en werkt beter samen met veel thema’s."

7. Google Analytics

Statistieken geven inzicht. Google Analytics for WordPress by MonsterInsights helpt je om je bezoekers beter te begrijpen. Via Google Analytics zie je hoe bezoekers op jouw website terecht zijn gekomen, en welke pagina’s zij bezoeken. Verder is er een handige grafiek met historische websitebezoeken.

8. Akismet

Akismet gaat spam tegen richting je gekoppelde emailadres. Een must-have voor iedere website.

9. Google XML sitemaps

Deze plugin stelt een XML-map van je website op. Hierdoor kunnen zoekmachines jouw website beter indexeren. Een XML-map omvangt de technische structuur van je website. Yoast SEO biedt dezelfde functionaliteit ook aan, maar werkt niet altijd samen met sommige thema’s.

10. Woocommerce

Woocommerce is de must-go plugin voor webshops. Er zijn bovendien vele extensies ontwikkeld, die nog meer mogelijkheden geven aan je webshop.

11. WP Super Cache

Deze plugin optimaliseert afbeeldingen en voorspelt mogelijke acties van een bezoeker, waardoor je website snelheidswinst behaalt.

12. Polylang

Veel websites zijn tegenwoordig meertalig. Polylang regelt de structurele vertaling van je website. Met deze plugin kun je voor elke pagina meerdere talen invoeren. Polylang organiseert ook de vertaling van de navigatie, widgets en overige teksten.

"Bouman Design biedt standaard SSL-certificaten aan."